Nagypapám üzeni

De én nem ilyen fából voltam faragva. Vállalni új és új kötelezettségeket és teljesíteni azokat. Az egyéni felelősség és a kockázatvállalás teljes hangsúlyozásával.

Az elmúlt napokban többször is kaptam olyan visszajelzést, hogy (túl) sokat vállalok. Nézőpont kérdése. A fenti idézet anyai nagyapám naplójából való. Ez is egy Örökség.

Sokat írtam itt az egynsúly kereséséről, a “se nem túl, se nem kevés”-ről. Nem állítom, hogy minden napom kiállja ennek a próbáját. Biztos igaza van azoknak, akik azt mondják, néha túl sokat vállalok. Az okát én a fenti idézetben találtam meg. És Te hogy vagy ezzel? Te is ilyen fából vagy faragva?

Vállalsz új és új kötelezettségeket? Teljesíted azokat? Felelősséget vállalsz? Egyéni felelősséget? Magadért, a családodért, a munkahelyedért, a környezetedért? Etimológia következik. Felelősséget vállalni.

Felelősség: A felel származékos alakja. A fél főnévből lett -l képzővel, így értve: ‘beszédben kommunikáló félként viselkedik’. Második jelentése: ‘peres ügyben a törvény előtt válaszol’ ⇨ ‘vállalja, hogy valamiről a törvény előtt számot ad’.

Törvény előtt. Magadnak a tükör előtt. A Jóisten előtt. Lehet választani. Temetéseken sokat idézik Pál apostoltól: “Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam”. Én a közepére hívnám most fel a figyelmet. A futásomat elvégeztem. A futásodat elvégezted? A Te futásodat. Te, csak Te tudod, mennyi a Te futásod. Mint egy hemina bor. A bencés szerzeteseknél Szent Benedek regulájában egy hemina jelenti a naponta elfogyasztható, mértékletesnek ítélt bor mennyiségét: “azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor”. Hogy ez kinek mennyi, azt maga tudja megmondani, mindenkinek meg van a maga heminája. Felelősségből is.

Vállal: A váll származéka denominális -l képzővel (mint ölel, kezel), tehát ‘‹képletesen› vállára vesz’.

Angolul és németül csak “visszük” a felelősséget. Magyarul a vállunkra vesszük. Már régen olvastam, de nemrég idéztem egy előadásomban André Agassi Open című könyvéből, legendás edzője, Brad Gilbert szavait: “Valahol ott fenn van egy csillag, amire a te neved van írva. Talán nem tudok segíteni abban, hogy megtaláld, de elég erős a vállam, és állhatsz a vállamon, míg keresed azt a csillagot.” Te felengedsz másokat a válladra? Bírod őket tartani? Vagy el vagy foglalva a saját csillagod keresésével? Esetleg inkább a földet nézed, vagy csak bambulsz a messzeségbe? Vannak szakmák, ahol az, hogy másokat a vállaldra veszel, természetesebb része a mindennapoknak. Tanárként, orvosként, edzőként vagy akár felsővezetőként természetesebben tartasz a válladon másokat rendszeresen. A gyermeke(i)det sokszor nem csak képletesen emeled a válladra. Pipa. És a barátaid? Testvéreid? Esetleg szüleid? Ha épp a saját csillagjukat keresik, vagy megtalálták már és nyújtózkodnának érte, felállhatnak a válladra? Vállalod?

Felelősséget vállalni. Persze ebből is: se nem sokat, se nem keveset! Pont eleget! De ha nagypapámat kérdezed, mindig egy kicsit többet!

Mi lenne, ha többet vállalnál? Mókára fel?

Nagypapám üzeni” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s