É, mint …

Nem lehet tudni, meddig és milyen formában lesz még itt velünk a koronavírus, mindenesetre a korlátozások lazításával egyre több az összegzés, és az “új valóságról” szóló értekezés. A bankban nemrég én is a COVID utáni várakozásaimról beszéltem. Három fontos elemet emeltem ki, amelyek a korábbiaknál szerintem hangsúlyosabbak lesznek az új valóságunkban. A bankra értettem, de aztán rájöttem, valószínűleg a hétköznapokra is igaz.  Harmadik rész: az értékekről

Corporate values. Vállalati Értékek. Management könyvek rendszeres témája. Amerikai hókuszpókusz sokak szemében. Kicsit az enyémben is. Persze, ismerek cégeket, amelyek évtizedek óta kommunikálnak és követnek értékeket, de valahogy azok többnyire elég általános, fellengzős értékeknek tűnnek, amiről nehéz elképzelni, hogy meghatározzon egy-egy céget. Vagy mégsem? Bő másfél évvel ezelőtt Szilágyi Áron jött el hozzánk, a csapatomhoz előadást tartani. Hosszan megemlékeztem erről itt: Szilágyi Áron for president. Nem sokkal ezután jutottam el oda, hogy Áron és egy másik hasonlóan lenyűgöző személyiségű sportoló, Roger Federer (Mert megérdemlem (?)) példája kapcsán négy értéket fogalmaztam meg egy előadásomban, amelyet én fontosnak tartok személyesen és amellyel szeretném ha az üzletág amit vezetek, azonosulni tudna és azonosítható lenne:

Alázat,
Elhivatottság,
Egyensúly,
Folyamatos önfejlesztés

Szívesen beszélek azóta különböző fórumokon ezekről, de ez a poszt most nem erről a négy értékről és pláne nem a bankról szól.

Hagyjuk is a Vállalati Értékeket. Nézzük a személyes részét. A személyes értékeket. Nekem a fenti értékek fontosak, azonosulni tudok vele maximálisan, de ha a munkánál tágabban nézem, mások is versenyben lennének. Te hogy állsz ezzel? Mik a Számodra legalapvetőbb értékek? Gondolkodtál már rajta? Volna értelme? Valahogy úgy képzelem, a COVID hatására többen állítunk szívesen magunk elé tükröt és fogalmazzuk meg, hogy melyek a számunkra igazán fontos értékek. Találtam hozzá egy (angol) linket. Próbáld ki, nem egyszerű! Link: What are your values? (Tréner ismerőseim most biztos szitkozódnak. Egy személyiségfejlesztő tréningen két napot, egy coaching folyamatban meg fél évet töltenek el azzal gondolom, hogy tényleg megtalálják az adott személy számára legfontosabb értékeket. De játéknak talán ez is jó.)

A sors sok emberrel hoz minket össze. A szomszédban lakik egy szimpatikus család, hétvégén gyakran átjárunk egymáshoz. A munkahelyen kialakult egy jó kis csapat, összejárunk időről időre. Edzésen van egy srác, akivel jókat lehet dumálni. A gyerek osztálytársai között van két-három jó barátja, a szülőkkel is öszejövünk néha, a gyerekek eljátszanak, mi is jól érezzük magunkat.
Egy ismerősöm LinkedIn posztját olvastam egy hónapja körülbelül. Marie Kondo Rend a lelke mindennek című könyve nyomán írta le gondolatait arról, hogy a rendrakásnak nem csak az otthonunkban van értelme, hanem szokásaink kapcsán is. Hogy nem csak az elunt, kinőtt ruhákat, tárgyakat érdemes kidobni az otthonunkból, hanem érdemes átgondolni szokásainkat, hogy min érdemes változtatnunk, miket érdemes elfelejteni. Nem lehet, hogy így a COVID fényében, hasonlóan van ez a környezetünkben lévő emberekkel is? Van, aki szanálásra vár?

Azt gondolom, hogy az új normalitásban mindenkiben meg lesz az igény, hogy olyan emberekkel töltse az idejét, akikkel azonos, hasonló értékeket vallanak vagy akinek értékeivel azonosulni tudnak. Ez fontos megkülönböztetés. Nem állítom, hogy pontosan ugyanazon értékeket kell mindenkinek követni, vagy csak azok tudnak összehangolódni, akiknek ugyanazok a legfontosabb értékei. De fontos, egyre fontosabb, hogy azonosulni tudjak a másik ember értékeivel.

Az elmúlt három hónapot legtöbben szinte kizárólag a családjaink körében töltöttük. Hiányoztak találkozások persze, de szerintem természetesen fogják sokan maguknak feltenni a kérdést, hogy érdemes-e kimozdulni és XY-nal találkozni, vagy inkább maradnak szeretteik körében. (Nem erről szól a poszt, de felteszem, hogy ez a három hónap arra is elég volt, hogy egyes családokban, kapcsolatokban kiderüljön, ha az értékek egymástól nagyon messze állnak, ők éppen arra ébredhettek rá, hogy az értékeik mentén kellhet új utakat keresniük.)

Most épp úgy néz ki, hogy – Magyarországon legalábbis – a vírus nem okozott nagy számban tragédiákat, mégis jelentősen felborította az elmúlt negyedévünket és várhatóan a következő hónapjainkra is hatással lesz. Ez a mi közös válsághelyzetünk, mikor mindannyian szembesültünk saját sebezhetőségünkkel és kiszolgáltatottságunkkal. Ilyenkor az ember körülnéz, hogy kire számíthat és ki a fontos neki. És miért. Ilyenkor kicsit jobban keresi az értékeket, kicsit mélyebbre néz mindenki talán mindenben. Abban hiszek, hogy ezután erősebben fogunk kapcsolódni.

Találtam egy pár É betűs kapcsolódást:

van aki Épp csak ott volt,

van akivel Érdek köt össze,

van akivel pár jó Élmény,

van akivel egy Élethelyzet,

és van akivel az Értékek

 

 

“Oh mondd, Te kit választanál?”

Mi lenne, ha ÉRTÉKelnél? Mókára fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s