T.U.É.K.

T, mint tökéletes? Nem, semmiképp! Egy ismerősöm újévi köszöntése úgy szólt, “Elég jó új évet kívánok!”. Frappáns szerintem. Irreális a tökéletest hajszolnunk, a mai világban talán még nagyobb kihívás megtalálni, hogy mikor lesz valami “elég jó”.

T, mint tiszetességes? Na, ez már jöhetne, de azért nem ez a legfontosabb jókívánságom. A tavalyi évben 99 évesen elhunyt sztárbefektető, Charlie Munger mondását azért idehoznám: “Felejtsd el, hogy tisztességes üzleteket vásárolj csodálatos áron, ehelyett vegyél csodálatos üzleteket tisztességes áron”. Ha már tisztességes…

T, mint tündöklő? De szép szó, micsoda optimizmus?! Az új év csupa ragyogó lehetőséget tartogat. Persze. Ez olyan utópisztikus. Jönnek majd a kevésbé ragyogó napok, garantálom.

Nem.

T, mint TUDATOS!

Tudatos Új Évet Kívánok!

Ha még tart a szilveszteri kabaréhangulat, ideteszek egy linket. Besenyő Tudatosan Táplálkozó Istvánról. De kicsit komolyabban gondolom.

Mi síeléssel töltöttük a Szilveszter körüli napokat, és valamiért Márknak beakadt, hogy napi tízszer így szólt: “Na Apa, beszéljük meg a taktikát!” Ez azt akarta jelenteni a reggeli indulásnál, hogy pontosan melyik pályán tervezünk csúszni, ha felértünk a pályára. Délelőtt, hogy még hányat csúszunk, melyik hüttében és mit kap ebédre. Kicsit később, hogy még hány csúszás van hátra, vagy a szállodában megyünk-e a wellness-be vacsora előtt. Nem nagyon hosszútávú tervezés, de érzékelhetősen igénye volt rá, hogy tudhassa, hogyan tervezünk. Reális igény, nem?

Újév – fogadalmak, tervek, ígéretek. Ha tudatosságról van szó, ilyenkor az jut eszünkbe, hogy minél egyértelműbb célokat fogalmazzunk meg, és minél pontosabb tervet készítsünk annak elérésére. Nagy tervek, tudatos életmódváltás jön sokaknál (gratulálok azoknak, akik a tavalyit betartották), mások karrierlépésben, -váltásban gondolkodnak, arra is lehet tudatosan készülni. A nagy tervek eléréséhez igazán következetesen tudatos magatartásra van szükség. Kaptam Karácsonyra egy könyvet, “How big things get done” a címe. Hogyan valósítsuk meg a nagy dolgokat. Még nem olvastam el, de biztos tudatos tervezés és nyomonkövetés az alapja.

Én most nem annyira a nagy feladatokról, nagy elhatározásokról írnék. Hanem az apró szokásainkról. Amelyek talán még fontosabbak.

Olvastam egy LinkedIn posztot nemrég egy eddig ismeretlen szerzőtől, Bhavna Toor-tól. A sokat sejtető #ConsciousHabits hashtag-et teszi a posztjai elé. Ez a poszt 2023-as 21 napi szokásának nyomonkövetéséről szól.

Megéri elolvasni. A fotó is a poszt része:

Sok mindennel nem tudok mit kezdeni. A 4:15-4:30 közti keléssel például (még ha 9:30-10:00 között fekszik is). Sok minden elgondolkodtat, hogy reálisan beilleszthető lenne-e az én napomba. Soknak tűnik? Igen, talán már vállalhatatlanul soknak. Talán már “betegesen” soknak. De a felosztás maga, hogy a szokásaimat átgondolom, megtervezem a fenti kategóriákban, az talán követendő. Lenne.

Reggel – rohanás. Kimaxolni lehetőség szerint az alvást, kell a pihenés. Gyors reggeli, készülődés, indulás. Ebbe milyen rituálé férne bele?

Munka – mókuskerék. Meetingről meetingre szaladok. Shared office van, elmélyedni reménytelen. Jó lenne, ha a stratégiai dolgokra jutna idő, de így is minden napi feladattal csúszásban vagyok.

Szünetek – nem fér bele. Így sem érek a teendők végére se otthon, se a munkában. Tudom, hogy fontos lenne, de nem reális. Ez most egy ilyen időszak….

Értékek – fontos, persze. Mondjuk egy kerek születésnapon, vagy Szilveszterkor az ember átgondolja, hogy melyek a legfontosabb értékei, és annak megfelelően éli-e az életét.

Este – Kész, végem. Hosszú nap volt. Bedőlök az ágyba, még egy kis közösségi média, aztán alvás. Jóéjszakát!

Te is így vagy vele?

Na, pont ezért kellene ilyen tudatosan foglalkoznunk a napi szokásainkkal. Különben elúszunk. Tetszik a hideg zuhany is például, fel is teszem az idei listámra. De a kedvencem mégis az értékeim követésének naponkénti tudatosítása. Mert bármi legyen is a legfontosabb egy-két-három érték, indokolt feltennem naponta a kérdést, hogy aszerint viselkedtem-e, megéltem-e valóban azokat.

Én elkezdek egy hasonlót. Nem huszoneggyel, tízzel. Megpróbálod Te is? TUÉK!

Mi lenne, ha ennyire tudatosak lennénk? Mókára fel!

Hozzászólás