Verzióváltás

Márk elsőosztályos bizonyítványosztásakor tanítónője az alábbi szavakkal értékelte az évet:

Márk, aki mindent teljesít. Sőt, mindent túlteljesít

Márk rettentő büszke volt. Én majdnem elsírtam magam. Nem örömömben. Abban a pillanatban hasított belém a tudat, hogy milyen nagy terhet is jelenthetnek a (ki sem mondott) elvárások, a minta, amit látnak a gyerekek. Készült rólam pár éve egy elég részletes személyiség-felmérés a bankban. Kollégáim értékelése szerint a rám jellemző három legjellemzőbb gondolkodási és viselkedési stílusból kettő a TELJESÍTMÉNY és a PERFEKCIONIZMUS. Csoda, ha Márkra ilyen hatással volt(am)?

A történet innentől nem rólunk szól.

Ismerek egy családot. A szülők a mi korosztályunk, három gyerekük tizenéves. Gyönyörű család. Mindkét szülő komoly egyetemet végzett, fantasztikus szakmai sikereket éltek el, irigylésre méltó karriert futottak be. Szép házasság, kiegyensúlyozott és egészséges élet. Nagy jólét. A nagyszülőkkel, unokatestvérekkel is kitűnő, harmonikus kapcsolat. A gyerekek jól tanulnak. a sportban tehetségesek, reményteli eredményeket érnek el. Boldogok. Álomszerű.

Ha nem gondolok bele az árnyoldalaiba.

A felelősségbe, ami a szülők vállán van, hogy ez a közeg ne legyen túl nagy nyomás a gyerekek számára. Az egyensúlyozás nehézségébe, hogy támogassák is őket fejlődésükben, teret is adjanak nekik, de ne támasszanak számukra túl nagy elvárásokat. A tudatosságba, hogy a jólét, amiben élnek, hogyan ne váljon természetessé a gyerekek számára.

A kihívásba, ami a gyerekek előtt tornyosul, hogy a példaképeik sikerei őket nem kötelezik semmire. A stresszre, hogy merhetnek-e hibázni, vagy a legjobbnak kell mindig mindenben lenni. A versenybe, amit kimondatlanul is vívhat(ná)nak egymással, hogy ebben a közegben is ki tudjanak tűnni.

Van a híres mondás: “First world problems” – a fejlett világ problémái. (Ön)ironikusan arra szokták használni, hogy valaki, aki kivételezett/szerencsés helyzetben van, olyan dolgokat él meg problémaként, amelyek az embrek jó része számára ismeretlenek. Azt üzeni, a fejlődő világ, az emberek nagy része sokkal komolyabb problémákkal küzd.

Talán valamennyire erre is igaz. De szerintem mégsem. Ez egy valós, és igen komoly kihívás. És ha nem is a fejlődő világban, de e sorok olvasói között szerintem sokaknak felmerülő probléma. Talán sokkal többeknek, mint elsőre gondolnánk. Persze lehet, hogy az életünk nem olyan álomszerű, mint a fenti családé, de ha vannak elemei, amelyben jól teljesítünk, sikereink vannak, az mind jó eséllyel minta a gyermekünk (sőt tágabban a környezetünk) számára. És ez amúgy nagyon jól is van így. De a másik oldalról is ismerős lehet. A barátunk a facebook-on épp a nyaralásról posztolt. Milyen ügyesen menedzselik az életüket, hogy belefér két hét nyaralás. A szomszéd gyerekéhez magán angoltanár jár. Márkkal egyidős a srác, de ezzel sokkal jobban beszél, magabiztosabb lesz, stb. Kollégám rendszeresen fut. Felnézek rá, jó lenne annyi időt rászánni, mint ő.

Nyomasztó, mi? De akkor mi a megoldás? Hogy lehet egyszerre valaki minta vagy példakép anélkül, hogy egy hatalmas elvárást és az azzal járó stresszt tegyen a gyermeke, környezete vállára?

A legnagyobb fiú nemsokára tizennyolc. Így fogalmazott:

Ti vagytok nekem a minta, hogy önmagam legjobb verziójává akarjak válni.

Nem versengeni.

Nem tökéletesnek lenni.

Önmagam. Legjobb. Verziójává. Válni.

Hallottam már ezt a mondatot korábban is, olvastam is róla cikkeket. De most talált be igazán.

Mi kell ehhez? Cél, elhatározás, ahova tartani akarsz. Folyamatos önfejlesztés. Nyitottság a változásra. Önreflexió. Tudatosság, hogy nem mások elvárásait keresed és nem olyan célt tűzöl ki Magad elé, amelyek mások számára fontosak. Bátorság. Nem ahhoz, hogy extrát csinálj, hanem ahhoz, hogy vállald a hibáidat, hogy elfogadd sebezhetőséged. Alázat és kemény munka. Az nem megúszható. És szerencse.

De a legfontosabb az első szóban van. Önmagad.

Légy Magad, mindenki más már foglalt!

Oscar Wilde

Egyensúly, belső békem, önazonosság. Hogy ne mást akarj másolni, ne mássá akarj válni. Maradj Magad!

És ha van késztetésed, de csak ha tényleg van, légy Magadnak egy jobb, a legjobb verziója!

Mi lenne, ha verziót váltanál? Mókára fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s