Vitorláslecke szárazföldre

A múlt hetet az Adrián töltöttem egy vitorlás versenyen. Tizedik alkalommal vettem részt  a Seapromo Regattán. Ez egy olyan verseny, ahol az ország talán legjobb vitorlázói vezetik a hajókat, a mancsaftok nagyrészt lelkes amatőrök és bár nagyon komoly versenyek vannak napközben, esténként szintén odateszik magukat a csapatok, komoly bulikkal, hosszú beszélgetésekkel, poharazgatásokkal telik a parton töltött idő. Az embernek van ideje a hajón ülve gondolkodni, elmélyülni is, hoztam témát magammal ide a blogra is.

Ha szeretnék, sem tudnék vitorlás-leckét adni senkinek. Töltöttem már pár hetet hajón, de nem értek hozzá. Hallottam viszont pár olyan mondatot a kapitányunktól, ami nem csak a hajón, hanem a hétköznapokban is értékes lehet. Nem óriási, új életigazságokat fedeztem fel ugyan, de érdekesnek találtam az analógiákat.

Először is a beállítások. Elképesztő, mennyi mindenen múlik egy hajó sebessége és emiatt mennyi mindenre kell odafigyelnie a kapitánynak. Van két vitorla, a grósz és a génua. Azzal kezdődik, hogy mennyire vannak ezek megfeszítve, ezen múlik a sebesség 90 (?) százaléka mondjuk. De utána jön, az alsóél, hátsóél, alba, lékocsi, trimzsinór, achter – én ennyit tudtam megjegyezni. És ahogy változik a szél egy kicsit, kell nekünk is változtatni ezeken. És az életben? Mi újság a beállításokkal? Az életed nagyrészt egy-két-néhány alapbeállításon múlik. De aztán jönnek a fűszerek, az apróságok, a különlegességek, igazán gyorssá, sikeressé, boldoggá azoktól válik az életed hajója is.

seapromo

És néhány konkrét beállítási “szabály”:
“Félszélben, az orrvitorla húz, engedni kell rajta, ne legyen túlzottan megfeszítve” – egyrészt milyen fontos, hogy észrevegyük, hogy egy csapatban, munkahelyen adott pillanatban, ki az aki húz. Másrészt nagyon jól kell érezni, hogy azt a személyt nem érdemes megfeszíteni, inkább engedni kell, hogy kitejesedjen, és máris még erősebben tudja húzni a hajót.
“Ha nagy a szél, csak dönti a hajót. Hiába feszül minden és dagadnak a vitorlák, nem halad elég gyorsan” – tudni kell, hogy egy csapat, család, közösség mekkora nyomást bír el. Ha annál nagyobb a nyomás, nem fog tudni megfelelően teljesíteni, bármekkorának is az erőfeszítések. Ha jön a nyomás, engedj a köteleken!
“Háromszáz liter vizet vittünk a  hajó víztartályában. Az pont nem hiányzott a futam alatt!” – <megj: A futam előtt minden nap le kell engedni a víztartályokat. A parton szükség van rá, de reggel ki kell üríteni, hogy ne legyen annyival nehezebb a hajó a futam alatt. > Evidens. Sokszor fel sem fogjuk, milyen evidens terheket viszünk magunkkal, pedig azoktól milyen könnyen megszabadulhatnánk. Ha odafigyelünk rá. Van hogy azt mondjuk magunknak, nem is olyan nagy teher? Kényelmesebb nem foglalkozni vele? Végülis egy 15 tonnás hajóhoz képest mit számít az a 300 kg? Számít. Miért cipelsz bármekkora terhet is, ha nem muszáj?
“Akinek nincs dolga, ülje ki a hajót! Kell a balansz!” – ezt minden nap több tízszer elhangzott. A hajón hatalmas erők vannak, az optimális sebességének eléréséhez kell hogy balanszban legyen a hajó. Elképesztő, hogy milyen apróságok számítanak. “Most mindenki egy kicsit előrébb! Most hátrébb! Most hasaljatok le!” Az egyensúly az életben is nagyon fontos. És nem elég, hogy ma kitalálom, mi biztosítja nekem az egyensúlyt, és az az idők végezetéig így marad. Egy futam alatt többször is máshogy kell helyezkednie a mancsaftnak. Ha csak egy kicsit változik is a szél, már máshogy biztosítható a balansz. Mint az életben.
“Ha második helyen állunk, mást kell csinálnunk, mint amit az első, különben nem tudjuk megelőzni!” <megj: egy tengeri futamon az áramlás, a szél szöge, az ereje, a szigetek takarásai rengeteget számítanak, és néhány száz méter távolságban is drasztikusan más viszonyok lehetnek. Ha mész egy másik hajó mögött, ott pont ugyanolyan viszonyok között vitorlázol és ha ő nem hibáz egy nagyot, nem lesz esélyed megelőzni.> Hiába sikeres valaki a környezetedben. Ha Te is sikeres akarsz lenni, nem elég másolni, amit ő csinál. Valamit újítanod kell, valami egyedit kell alkotnod. Ami Neked, a te “beállításaidnak” a legjobban megfelel. DE! Amíg ezt megtalálod, veszélybe kerülhet a második helyed. Tehát először is mérd fel, hogy mi a célod! Védeni a megszerzett pozíciót, vagy élretörni?

Bocsánat a hozzáértőktől a botcsinálta leírásokért. Ide talán megteszi.

És köszönöm elsősorban Gyenes Ákosnak, másodsorban az Eurosport Hosszabbítás hajó többi csapattagjának a leckét, az élményt és a nagyszerű eredményt!

eurosport_hosszabitas

Vitorlázni jó. Sok minden miatt. Tanulásra is.

Mi lenne, ha vennénk pár vitorlásleckét? Mókára fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s