Múltból hozott sérelmeink

Imre Bence 21 éves kézilabdázó, a magyar válogatott legfiatalabb játékosa. A múlt héten, Tatabányán, az olimpiai selejtező torna utolsó mérközésén Portugália ellen kilenc lővésből kilenc gólt szerzett, a meccs emberének választották, hatalmas része volt a szoros, háromgólos győzelmünkben és abban, hogy a csapat 12 év után kijutott a párizsi olimpiára. Néhány poszttal ezelőtt a női kosárlabda válogatott olimpiai selejtezője apropóján írtam. Akkor – szintén hazai pályán – minimális különbséggel elbuktuk a döntő mérkőzést. Most hatalmas küzdelemben nyert a magyar válogatott.

Imre Bence sportos családból származik.

Édesanyja Kökény Beatrix, világklasszis, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó. Ott volt azon a sydney-i olimpiai döntőben, amit a fent említett posztban is hivatkoztam. Tizennégy perccel a vége előtt hat gólos vezetés Dánia ellen, onnan lett ezüstérem a vége.

Édesapja Imre Géza, világ-, és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó. A riói olimpia döntőjében 14:10-re is vezetett már, de a győztes tust nem tudta bevinni, “csak” ezüstérmet nyert. Aki látta azt a döntőt, nem felejti el az utolsó tusokat.

Két legenda. Két legendás döntő, két legendás összeomlás, két legendás vereség. Nyílván semmit nem von le sportolói nagyságukból ez a két vereség, de a magyar sportközvélemény előtt ők “csak” ezüstérmesek. Amikor a meccs közvetítése közben mutatták őket a páholyban, rögtön az jutott eszembe, hogy vajon milyen hatással lehet szülei története egy ilyen fiatal játékosra. Az egyelemű minta alapján csak pozitív hatással. Megkérdőjelezhetetlen tehetség, egy nagy adag pimaszság, lenyűgöző magabiztosság, kötélidegzet, precizitás. Kilenc gól.

“A múltból hozott sérelem energiákat, extra motivációkat képes felszabadítani. Érdekes kutatási terület, hogy kinek milyen belső motivációs bázisa van, és azt mikor, milyen fázisban hasznosítja. “

Juhász István – szakmai igazgató

Juhász István biztos nem Bencs szüleire gondolt, sokkal inkább a két évvel ezelőtti hazai rendezésű EB várakozáson aluli teljesítményére, illletve egy-egy játékos egyéni karrierjében megélt sérelmére sejtésem szerint. De érdemes azért Bence szülein, generációkon át hordozott sérelmeket sem elfelejteni. Nem véletlenül lett bestseller Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve.

Múltból hozott sérelem. Ha rövid távon nézzük, könnyű rá példát találni, mikor a gyerek valamin felpaprikázza magát és dühből, ingerülten, hirtelen valamit nagyon frappánsan megcsinál. De igaz-e hosszú távon is? Tudunk-e erőt meríteni a múltunkban bennünket ért sérelmekből, hátrányokból, megpróbáltatásokból? Naná!

Azokról, akiknek igazuk van.
Nagyon kell vigyázni azokra az emberekre, akiknek igazuk van. Például, nagy méltánytalanság, galádság sújtotta őket: elrabolták munkájuk gyümölcsét, szabadságukat, megölték kedvesüket, s mindezt jogtalanul cselekedték mohó, vagy aljas vagy kegyetlen emberek. Ezeknek az embereknek igazuk van, s úgy járnak a világban, mint a lángoló fáklya, vörhenyes vésztüzet hordoznak körül, a maguk kétségtelen igazságát.

Márai Sándor – Füves könyv

Márai arról ír, hogy ez az állapot kvázi káros, amíg ezek az emberek csak a saját igazukat ismerik és “azt akarják, hogy az egész világ ezt az egyetlen igazságot, az ő méltatlan szenvedéseik igazságát szolgálja”. De aztán ez megváltozhat. Csak “meg kell várni, amíg az idő kiszívja lelkükből az első fájdalom kígyómérgét. Akkor megnyugosznak. S egy napon ráeszmélnek, hogy ők, az igaztalanul üldözöttek és megkínzottak, igen, ők is felelősek mindazért, ami történt.

Lehetsz az elhanyagolt kisebbik testvér a családban, a munkahelyeden méltánytalanul nélkülözött, magánéletedben sokat szenvedett, vagy egy-egy élethelyzetben kisebb-nagyobb sérelmet megélt ember. Többféleképpen reagálhatsz a sérelemre. Lehet neutrális, ha könnyen túlteszed rajta magad. Minél nagyobb a sérelem, annál nehezebb. Lehet negatív, ha gúzsba köt, leszív, megbéklyóz, sértetté tesz. Ez a megélt igazságtalanság mértékével arányosan egyre valószínűbb. De lehet pozitív is, ha szembenézel vele, feldolgozod és tudatosan továbblépsz rajta. Márai szerint.

Sértett vagy?

Igazad van. Pont.

És felelősséged.

Ha megérted, elfogadod ezt, tudsz pozitív energiát meríteni a negatív eseményekből is.

És lehetsz ezüstérmesből GYŐZTES.

Mi lenne, ha győztessé válnál? Mókára fel!

Hozzászólás