Van mááásik

Újra Húsvét, újra böjt.

Idén úgy döntöttem, 46 napig nem iszom kávét.

A kávé mostanra a mindennapjaim része lett. Szenvedély. Megiszom egy nap öt-hatot akár. Iszom reggel megszokásból. Iszom, ha hirtelen álmosnak érzem magam napközben. Iszom, ha valakivel találkozóm van, jobb afelett beszélgetni. Iszom sokszor desszert helyett egy finom ebéd vagy akár vacsora után. Az elmúlt 46 napban ezek közül egyik alkalommal sem. Kiderült, hogy működik a reggel kávé nélkül, napközben sem csak ezzel tudom felpörgetni magam. Beszélgetni is lehet más felett, desszertre is van más megoldás. Teáztam. Van akinek ez a szenvedélye. Megértem, nagyon finomakat lehet inni. Az élvezeti értéke hasonló, fiziológiailag nyilván más, bár egy jó zöldtea talán még jobban ébren tart, mint a jól megszokott koffein. Van másik!

Idén úgy döntöttem, 46 napig nem eszem húst.

Szeretem a húst, az első választásom egy étteremben többnyire húsétel. Nem vagyok óriási steak rajongó, de néha-néha nagyon jól tud esni. A kedvenc ételeim kivétel nélkül húsételek. Az elmúlt 46 napban mégsem ettem. Egészen új dolgokat is megkóstoltam. Cukkinifőzelék zöldborsó fasírttal, ez volt talán a kedvencem. (Nem szívesen vallom be, de egy alkalommal rántott karfiolt is ettem. Lásd még: én és a karfiol leves.) Tápláló, laktató és ráadásul egészséges dolgok. Nem igen volt olyan étkezés, ahonnan úgy álltam fel, hogy hiányzott volna a hús. Van másik!

Idén úgy döntöttem, 46 napig nem iszom alkoholt.

Nem egyszerű lemondás, ez is a hétköznapok része, még ha nem is minden hétköznapé. Jólesik néha a nap végén ezzel leereszteni, jólesik a baráti körben egy-egy pohár. Része sokszor egy hétvégi ebédnek, rendezvényeken, ügyféltalálkozókon is segíti a beszélgetéseket. Most 46 nap enélkül. Utaztunk is a böjt alatt, a legtöbb turista előtt csapolt sör, én teával, ásványvízzel frissítettem magam. Egy alkalommal egy ügyfél ebéden almafröccsöt kértem, szép talpas borospohárban hozták ki. Igazából nem is volt nagy különbség, ahogy a rizottóhoz elkortyolgattam. Működik az esti baráti beszélgetés is bor/sör, bármi nélkül. Van másik!

Sok dolog válik a hétköznapjaink természetes részévé, sok dologból nem tudunk engedni, sok dologtól nem tudunk szabadulni. Mert megszoktuk, mert megszerettük, mert néha kényelmetlen tőle megszabadulni. Mert bizonytalan, hogy van-e másik. Lehet hogy nem lesz ugyanolyan. Lehet hogy nem lesz ugyanolyan jó. De más szempontból meg talán jobb lesz. Egy új munkahely, egy új párkapcsolat, egy új lakhely, egy új szokás. 46 nap alatt kiderülhet hogy van-e másik. Persze az almafröccs nem furmint, a zöldborsó fasírt nem argentin bélszín, és a mentatea sem egy finom olasz ristretto. De jók, bizonyos szempontból jobbak. Megérte lecserélni.

Mármint erre a 46 napra. Mert ha megkérdeznéd, hogy elengedem-e a kávét, a húst vagy az alkoholt mostantól, a válaszom, hogy nem. De nem azért, mert nem tudnám elképzelni, vagy mert nem tudnám megtenni. Nem tartom (most) szükségesnek. De biztos vagyok benne, hogyha akarnám, van mire lecserélni. Van másik.

Neked van mit lecserélni?

Mi lenne ha cserélnél? Mókára fel!

Van mááásik” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Minden igazi ünnep lényege a ráhangolódás, a készület. A Nagyböjt egy nagyon különleges készületi idő, hogy befogadóvá tegyen egy nagy ajándék befogadására; nem az önkínzásról szól inkább önmagunk megismeréséről és egy belső keresztútról. Kicsit megállunk és jelen vagyunk az életünkben, tudatosan találkozunk önmagunkkal Érdemes többször gyakorolni.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s