Aszály. Kár.

A látszat csal, ez a poszt nem a mezőgazdaságról szól.

Az idei évben a mezőgazdaságot óriási aszály sújtotta. Globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, az elmúlt 100 év legszárazabb nyári időjárása.

Utánaolvastam. Most már azt is tudom, hogy

Magyarország számos régiójában rekord alacsony volt idén nyáron a Normalizált Differenciális Vegetációs Index.

Tiszta, nem? Dehogy!

A lényeg, hogy (megint) külső tényezők miatt (megint) nagyon alacsony lesz a termés, kritikus helyzetbe kerül a gazdák jó része, válságkezelésre van szükség, és a többi, és a többi…

Mit lehet tudni az aszályról, annak okairól, kezeléséről?

Laikus vagyok, első gondolat, ami eszembe jut: öntözni kellene. Utánakérdeztem: Magyarország termőterülete nagyságrendileg 4,5 millió hektár. Ebből jelenleg 100 ezer hektár van öntözve. Szakértők szerint reálisan bő 400 ezer hektár, tehát a teljes termőterület nagyságrendileg 10%-a vonható be hosszútávon is csak öntözésbe. Tehát ez nem fogja megoldani a problémát. Első lecke a mezőgazdaságból: Az evidensnek látszó megoldás legtöbbször a valós problémának csak egy kis részét oldja meg. Menj tovább, keresd az igazi megoldást!

A csapadékmennyiség valóban kritikusan alacsony volt az idén. Elsősorban a Dél-Alföldön 100-200 mm csapadék is hiányzott a megszokott, szükséges mennyiséghez képest. De. Hallottam egy előadást Gyuricza Csabától, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorától. Elég kategórikus volt. “Minden a talajban dől el.” Vagyis a probléma nagyobb részét nem az időjárás, hanem a talajművelés okozza. Nagy általánosságban olyan hibák vannak a talaj használatában, hogy a szántóterületeken a lehullott csapadék felét lényegében elpazaroljuk. Nem tudom, mennyire megalapozott statisztikailag, de az hangzott el, hogy a megfelelő talajművelés, a korszerű szervesanyag-gazdálkodás, a professzionális vetésváltás, illetve nulladik lépésként az adott termőtájba illeszkedő fajták kiválasztása felel 85%-ban azért hogy milyen lesz a termés, és csak 15%-ban a külső környezeti hatások, jelen esetben a csapadék mennyisége. Második lecke a mezőgazdaságból: Fontosak a külső körülmények. De a 85% nem azon múlik. Vagy talán még több… Én más kontextusban 90%-ot szoktam mondani.

És vajon, miért nem változtatunk? A mezőgazdaság (is) egy elképesztő technológia-intenzív ágazattá vált. Innoválni kell benne folyamatosan, ismerni kell a szakma újításait és ki kell tudni használni a technikai lehetőségeket. Kell hozzá a szakma általános ismerete (ebben sem állunk nagyon jól, az agrártermelők alig 10%-rendelkezik itthon szakirányú végzettséggel), de a folyamatos nyitottság a tanulásra is. Nagyapáink talán azt sem tudnák, hol kell beszállni egy mai kombájnba (amibe amúgy akár be sem kell szállni, önvezető). Harmadik lecke a mezőgazdaságból: Kell egy erős (szakmai) alap. És arra építve folyton újítani kell! És ellesni, mások mit újítanak.

A magyar mezőgazdaságnak van egy speciális nehézsége, ez pedig az elég bőséges támogatási rendszernek köszönhető. A területalapú támogatások egyrészt megfelelő jövedelmet jelentenek ahhoz, hogy ne legyen feltétlenül rászorítva a gazdálkodó a hatékonyságra. Másrészt részben a támogatási rendszer miatt a szántóterület felét Magyarországon nem tulajdonosok művelik. Értelemszerűen a bérlők pedig nem érdekeltek a talaj hosszú távú javításában, hiányzik belőlük a hosszú távú gondolkodásmód. Negyedik lecke a mezőgazdaságból: Fontosak a rövid távú célok, de sprintelve nem lehet a maratont futni. Nézd a hosszú távú célokat!

Egyszer vége az aszálynak. Esni kezd az eső. Végre. Az átlagember ilyenkor megnyugszik, megörül, hogy rendben lesz a termés, gyorsan megpróbálja kihozni a maximumot az aktuális helyzetből. Pedig az előrelátó gazda ilyenkor emlékezteti magát, hogy jövőre is lesz aszály. És mikor lehet a talajt felkészíteni arra az időszakra, amikor majd szárazság jön? Amikor tele van nedvességgel. Vagyis ekkor kell igazán dolgozni vele. Ötödik lecke a mezőgazdaságból: Nincs idő gólörömre. Azonnal rohanni kell vissza védekezni, mint kézilabdában. Ne állj le!

Ugye mondtam, hogy nem a mezőgazdaságról szól?

Mi lenne, ha vennénk pár agrárleckét? Mókára fel!

Aszály. Kár.” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Leltár – milenneha

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s