A Nagy Ő

Tschöppy-t közel negyven éve ismerem. Mondhatom, hogy elfogult vagyok vele. A zeneiparban dolgozik háttéremberként sok éve. Amikor éppen van mit. Most már közel egy éve nincs. Ő talált magának más munkát, amivel biztosítja ebben az időszakban is az egzisztenciáját, de pontosan tudja, hogy ezzel nincs minden barátja, kollégája így.

Nemrég támadt egy ötlete. Bevont pár ismerőst, barátot, akikkel ötletelt, szervezett, és íme a végeredmény: http://www.savethebackstage.hu

Ahogy fogalmazott, nem a világ ötlete. Le sem írom, hogy mi az. Akit érdekel, megnézheti a fenti linken, vagy az FB-n így: #savethebackstage. A lényeg, hogy van. Néhány hét alatt életre kelt és a jelek szerint még működik is.

A napokban beszéltem Tschöppy-vel, büszkén beszámolt róla, hogy milyen nagy az érdeklődés, interjúkat ad különböző médiumoknak, érkeznek a megrendelések, a dolog működik. Pedig csak egy kósza ötlet volt futás közben. Amiből már volt n darab az elmúlt években. A zeneipar hektikussága, nem kifejezetten család- és egészségbarát időbeosztása és egyéb okok miatt több éve rendszeresen kerül szóba közöttünk, hogy valami új dologba kellene fogni. Ötletek, ötletkezdemények többször voltak. De mindig erősebbek voltak az ellenérvek, a bizonytalanság és végül maradt minden a régiben. Az én megélésem szerint három dologban volt ez az ötlet más.

Egyrészt a pandémia sokakat lépésre, változtatásra kényszerített. Őt is. Megmutatta mindannyiunknak, hogy tudunk változtatni olyan dolgon is, amit talán sosem gondoltunk volna. Meg lehet próbálni! Meg kell (?) próbálni. A COVID kihozta belőle is a #csakazertis2021-et. (Csakazértis)

Másrészt ez az ő közösségéről szól. Egy közösségről, amelynek elismert tagja sok éve. Rengeteget tett érte, de sokat is kapott ettől a közösségtől. Talán úgy érzi, hogy felelősséggel tartozik értük. Mert ha a közösségedért tehetsz (legyen az a kisebbség amihez tartozol, egy szakma akikkel sok minden összeköt, a szülőfalud vagy a sporttársaid ahol/akikkel felnőttél), megsokszorozódik az erőd. Mint az úszóváltóban, ahol semmi már nem történik, mint négyen egymás után leússzák a távjukat, mégis sokszor nem azok lesznek a győztesek, akik külön-külön a legjobb időkkel rendelkeznek, hanem akik egymásért jobban tudnak küzdeni. Nem egy csapatsportágban ahol a csapaton belüli együttműködés minősége adhat pluszt az egyéni képességekhez. Nem egy váltófutás, ahol a váltás technikája, összecsiszoltsága nagyságrendeket jelenthet. “Csak” valami mágikus erő, ami a közösség iránti elkötelezettségből adódik.

Harmadrészt egy nagy különbség a korábbi ötletekhez képest, hogy ez az ötlet Tschöppy-nek a szíve ügye. Segíteni akar(t) ennek a közösségnek. Ő személyesen nem tud segíteni, de barátaival közösen meg tudta teremteni a felületet, amin keresztül segíteni lehet. Olvastad az előző posztomat? Mese egy cigánylányról. Közben kiderült, hogy szerencsére Tschöppy kezébe is jutott a szegény cigánylány harmadik csillagjából: “Elhivatottság – mindent a szívügyedért”. Amennyire elvarázsolt Dr. Orsós Zsuzsanna és az ő elhivatottsága, annyira elvarázsolt a felismerés, hogy a dolog kicsiben is működik. Nem egy életre szóló küldetés, amiért fel kell áldoznod magad, éveken át annak élni és minden mást hátra priorizálni. Pusztán

egy apró ötlet, ami nem az agyadból, hanem a szíved mélyéről indul,

és meg fogod valósítani. Úgy értem, MEG FOGOD VALÓSÍTANI! Kedvenc filmem a Good Will Hunting. Ebben üvölti bele Robin Williams centikről Matt Damon arcába ötször egymás után: “Nem a Te hibád!”. Ha láttad, szerintem emlékszel rá. Ha nem, nézd meg! Na, így akarom Neked sulykolni, bármi a szívügyed, MEG FOGOD VALÓSÍTANI!

Tschöppy az öcsém. Mondom, hogy elfogult vagyok. És mérhetetlenül büszke! Az ő szívügye nekem is fontos. Úgyhogy itt és most reklámozom is. Nem ez a poszt lényege, de szerintem nagyon jól állna Neked egy #savethebackstage feliratú póló. De ha csak segítesz megismertetni sokakkal a kezdeményezést, már azzal is segíteni tudsz. Kösz.

Nincs ma olyan, amit a szívügyednek érzel? Több mint természetes. Most nincs. De jöhet, és amint szembejön, tudni fogod hogy megtaláltad. Mint a Nagy Ő. Ha jön, ne szalaszd el!

Mi lenne, ha kivárnád, megtalálnád és megvalósítanád? Mókára fel!

A Nagy Ő” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s