Diadalt aratni

Tegnap egy éve, 2018. július 16-án műtöttek meg az Országos Onkológiai Intézetben. Egy rosszindulatú daganat miatt kellett eltávolítani a pajzsmirigyemet.

A telefonomban egy fotó tavalyról. A Fej- Nyaksebészeti osztály falán egy emléktábla egy Babits idézettel:

„Szenvedésre lettünk mi. Szenvedni annyi, mint diadalt aratni. Óh hány éles vasnak kell rajtunk faragni, míg méltók leszünk, hogy az Ég királya beállítson majdan szobros csarnokába.”

A Böjt kapcsán írtam korábban egy idézetről, miszerint „nem az étkezés természetes, hanem a koplalás…”, de a fenti Babits idézetből ma nem ezt hallom ki és nem erről írnék. Nehezen tudok ugyanis azonosulni a folytonos önmarcangolással, és így az idézet elejével is, miszerint „szenvedésre lettünk mi”. Szerintem nem. Szerintem azért lettünk mi, hogy élvezzük az életünket és hozzájáruljunk, hogy környezetünk és szeretteink is élvezhessék az életüket. Erről nem nyitok vitát!

Inkább a következő mondatot csócsálgatnám kicsit.

Szenvedni annyi, mint diadalt aratni

Hiszek benne, hogy egy éve a műtéttel, illetve már azt megelőzően a betegség mentális feldolgozásával, az azt követő rehabilitációval és az azóta bennem történt változásokkal én diadalt arattam.

Hálás lehetek, mert ha eddigi életemre visszagondolok, kevés akalmat tudok felidézni, amikor szenvedtem, amikor igazán a padlón éreztem magam. De ha most sok év távlatából visszagondolok azokra a helyzetekre, ki merem mondani, hogy akkor, ott is diadalt arattam.

Szenvedsz?
Gyászolsz esetleg?
Anyagi gondjaid vannak?
Egészségügyi probléma? Sportsérülés?
Agyonnyom a munka?
Magánéleti nehézség gyötör?

Diadalt arathatsz! Diadalt Magad felett, diadalt a kihívás felett.

Félreértés ne essék: nem azzal, hogy leküzdöd a szenvedést. Ez fontos különbségtétel. Van egy angol mondás: Challenges are what make life interesting and overcoming them is what makes life meaningful. Én így fordítottam sok éve kollégáimnak: a kihívások teszik az életünket érdekessé, felülemelkedni rajtuk teszi az életünket értékessé. Ez munkahelyre jó, motivációs beszédhez ajánlom. Középhaladó szint.

De Babits nem ezt üzeni. Nem megoldani, túllendülni a szenvedésünkön jelenti, hogy diadalt aratunk. A szenvedés maga lehet a diadal.

De mi kell hozzá? Az én receptem:

Nem szőnyeg alá söpörni. Megélni. Átfolyatni magadon a nehézséget. Sírni ha kell. Nem megijedni. Hozzáfogni megoldani. Nem kell tudni a megoldást! De akarni kell a megoldást. Hinni. Magadban, a környezetedben. Másban, másokban. Én Istenben. Támaszkodni másokra. Sőt, kérni mások segítségét. Energiát gyűjteni. A szeretteidből, a Napfényből. Megélni mások szeretetét. Elfogadni.

Szenvedni annyi, mint diadalt aratni!

Mi lenne, ha így néznél a nehézségeidre? Mókára fel! 

Diadalt aratni” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Gratulálok a kitartásodhoz és az erőhöz, amelllyel küzdesz a betegség ellen.
  A Babits idézet mindennél többet mond.
  Minden jót és teljes felgyógyulást kívánok,
  szeretettel:
  Fuksz Áges

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s