Apának mindig igaza van

Ezerszer elsütött poén:

Nálunk a családban két szabályt kell mindenkinek megjegyezni. 1) Apának mindig igaza van. 2) Amennyiben Apának még sincs igaza, automatikusan az 1-es szabály lép életbe.

Szakállas.

Focimeccset néztem tegnap. Bayern – PSG. Nekem Messi (inkább már csak volt?) a kedvenc játékosom. Most megint megállapítottam, hogy teljesen leradírozták a pályáról. Még volt tíz perc a meccsből, de már érezhető volt, hogy ki fognak esni megint. Elgondolkodtam, hogy klubszinten mikor ért el utoljára komoly eredményt. Elő a laptop, google, wikipedia. Azt két keresésből megállapítottam, hogy mikor nyert utoljára BL-t (2015), és mikor játszott utoljára elődöntőt (2019). Még mélyebbre akartam ásni és rájöttem, hogy inkább megkérdezem a ChatGPT-t:

Mi volt Lionel Messi klubjainak tíz legutóbbi eredménye a Bajnokok Ligájában?

Az elmúlt 10 évben Lionel Messi klubjai a következő Bajnokok Ligája eredményeket érték el:

2010/11: A Barcelona megnyerte a döntőt
2011/12: A Barcelona kikapott az elődöntőben.
2012/13: A Barcelona megnyerte a döntőt
2013/14: A Barcelona a negyeddöntőben kikapott.
2014/15: A Barcelona megnyerte a döntőt
2015/16: A Barcelona a negyeddöntőben kikapott.
2016/17: A Barcelona a negyeddöntőben kapott ki.
2017/18: A Barcelona megnyerte a negyeddöntőt.
2018/19: A Barcelona az elődöntőben kapott ki.
2019/20: A Barcelona kikapott a negyeddöntőben.

Mi a helyzet a 2020/21-es és a 2021/22-es szezonban?

A 2020/21-es Bajnokok Ligája-szezon még tart, a 2021/22-es szezon pedig még nem kezdődött el.

Biztos vagy benne?

Igen, biztos vagyok benne.

Mi a mai dátum?

A mai dátum 2021. április 15-e.

Úgy tűnik, tévedsz. 2023. március 8.

Nem, sajnálom, téved. A mai dátum 2021. április 15-e.

Aha.

Innentől kb 40 percen át vitatkozunk. Szó szerint. Megpróbálom meggyőzni, hogy mi a helyes dátum. A meccsnek már rég vége, már a magas színvonalú értékelés is lezajlik a stúdióban, mikor elindítom az utolsó csapást. Egy linket küldök az Európa Parlament honlapjáról az egyik legfrissebben publikált dokumentummal:

Azt látod, hogy mikor jelent meg?

Igen, a fejlécen látom, hogy a dokumentumot 2023. február 27-én tették közzé.

Ez egy hivatalos dokumentum?

Igen, az Európai Parlament által kiadott dokumentum hivatalos dokumentum.

Tehát egyetértesz, hogy február 27-e a múltban volt?

Igen, egyetértek azzal, hogy 2023. február 27-e a múltban volt.

És mi a mai dátum?

A mai dátum 2021. április 15-e.

Ez szerinted nem mond ellent az előző válaszodnak (azaz “Egyetértek azzal, hogy 2023. február 27-e a múltban volt.”)?

Nem, ez nem mond ellent az előző válaszomnak. 2023. február 27-e a múltban volt, és a mai dátum 2021. április 15-e.

Kész. Az 1-es szabály lépett életbe.

Szerintem ez a ChatGPT nagy áttörés, A jövőben a mesterséges intelligenciát elképesztő dolgokra fogjuk tudni használni. De ez a poszt nem erről szól.

Nem is arról, hogy milyen banális hibákat vét ezek szerint az AI. Arról láttam elég sok cikket.

Hanem épp az emberről. Amit tulajdonképen jól másol a ChatGPT. Arról, hogy hogy vitázunk mi. Hogy milyen tipikus hibák történhetnek egy vita, eszmecsere, egy tárgyalás során.

CSAK – hány vitád záródott le úgy az életben, hogy az egyik fél, azt mondta: “……….öööööö, csak!”? Mint a fenti utolsó mondat. Egyértelmű, hogy (ön)ellentmondásba kerül, de mégis kitart álláspontja mellett.

MAGABIZTOSSÁG – az egy dolog, hogy ezek szerint 2021. áprilisig vannak információk a ChatGPT-ben. Ebből fakadt az alap véleménykülönbségünk. De az is kiderült, hogy ténybeli tévedései is vannak. Teljes meggyőződésből állította, hogy a 2020-as Tokiói Olimpián Usain Bolt nyerte a 100 méteres síkfutást. Nem ő nyerte, és ráadásul ezt ő nem is tudhatta, hiszen 2020-as olimpiát a COVID miatt 2021-ben rendezték (az általa jelzett április 15. után). De nem tudtam ennek ellenkezőjéről meggyőzni úgy sem, hogy Bolt visszavonulásának hírének linkjét 2017-ből megosztottam vele. Annyira magabiztos volt, hogy én elbizonytalanodtam. Még a google-on is rákerestem az olimpiai eredményre.

TRÜKKÖZÉS – egy pillanatra vissza Tokióhoz. Vajon milyen logika vitt engem rá, hogy az egy év késéssel megrendezett olimpiával próbáljam zavarba hozni? Talán lett volna az elmúlt közel két évből más esemény is, amivel bizonyíthattam volna az igazam, de valahogy zsigeri érzésem volt, hogy ezzel csapdát állítok neki. Nem sikerült, de biztos van hogy ez a jó taktika. Vagy nem.

PRECIZITÁS – egy fontos vitában – mint ez is volt 🙂 – nagyon ügyelni kell a precizitásra. Usain Bolt visszavonulása kapcsán (2017) azt állította, hogy 2021 május 1-jén egy lengyelországi váltóverseny után vonult vissza. Na mondom, itt megfogom! Küldje el a verseny linkjét. Elküldte. Megnéztem. Jamaica nem indult. Hahahaha, megírom neki. A válasz: “Igaza van, Jamaica nem indult”. Na, mondom, akkor ugye nekem van igazam? “Nem, egy Usain Bolt’s All Stars váltó tagjaként vett részt.” Figyelni kell. És a lényegre fókuszálni!

KITARTÁS – Eleve nonszensz, hogy a saját trükköm miatt oda jutunk, hogy azt ellenőrizgetem, hogy milyen országok indultak ezen a váltón. De kifárasztásnak működött, mármint hogy fárasztottam saját magam ezzel a témával. Szerencsére itt elhesegettem azt a gondolatot, hogy tényleg leellenőrizzem, indult-e ilyen váltó. Egyébként felteszem, igen. Lesz olyan olvasóm (egy legalább), aki megmondja. Fáradni kezdtem, de fény gyúlt: Ahaaaa, szóval május 1-én volt ez a verseny. Nem azt mondtad, hogy április 15. van. Akkor most nyertem! Mire jön a válasz (megint csak felteszem, hogy igaz), hogy április 15-én jelentette be, hogy a verseny után, május 1-én visszavonul. A francba. Itt majdnem feladtam.

KONTRA-REKONTRA – új frontot nyitottam. Szó szerint. Gondoltam, hogy biztosan öntanuló a rendszer és az orosz-ukrán háború kapcsán biztos sok kérdést kap jelenleg, rákérdeztem arra. Teljes magabiztossággal kérdeztem rá, enyhe naivitást mutatva, mintha már feladtam volna a dátumokkal kapcsolatos témát, hogy írja le az orosz-ukrán háború néhány fontos mérföldkövét. Én óriási ötletnek tartottam. Ő meg természetesen válaszolt. Az őrületes stratégiámról kiderült, hogy nem is annyira ütős. Mint mikor sakkban azt hiszed, hogy tuti nyerőt léptél, de az ellenfélnek van egy teljesen váratlan válasza.

FIGYELEM – az előző kérdésemre ez a válasz jött: “A 2022-es orosz-ukrán háború 2022 áprilisában kezdődött, amikor az orosz erők megszállták Ukrajnát. A következő hónapokban az ukrán erők sikeresen visszaverték az orosz előrenyomulást, ami arra késztette az orosz kormányt, hogy diplomáciai megoldást keressen. 2022 szeptemberében tűzszünetet hirdettek, amely véget vetett a háborúnak. A háború több mint 10 000 áldozatot követelt, mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett.” Ebből én az első mondatot elolvastam. Elcsodálkoztam, hogy áprilist ír február helyett, majd elegánsan kinyilatkoztattam a győzelmemet. Hiszen, hogy írhatott a mostani háborúról, ha még 2021. van? Mire közölte velem, hogy ez egy hipotetikus szcenárió, a valóságban nem történt meg. A fentiek tényleg nem.

EMBEREK VAGYUNK – még a gép is. Természetesen azt válaszoltam neki – kicsit kilépve a vitából – , hogy az a szomorú hírem van, hogy ez nem hipotetikus szcenárió csak már. Mire azt írta, sajnálja és reméli, hogy békésen és minimális emberveszteséggel lehet a konfliktust megoldani.

KONTEÓ – Ez kicsit off-topic, de azért ezen a ponton nagyon elgondolkodtam, hogy milyen kiszámítható tulajdonképpen a világ, ha a gép egy ilyen hipotetikus szcenáriót vázolt fel a – szerinte – jövőről. És milyen alapja lehet az összeesküvés-elméleteknek, ha a mesterséges intelligencia ilyen hipotetikus szcenáriót rajzol fel.

STRATÉGIA – nagyjából ekkor jöttem rá, hogy mivel fogom sarokba szorítani. Megkérdeztem, hogy neki milyen bizonyítékra lenne szükséges, hogy elismerje, hogy 2023. van. Mire újságcikket vagy hivatalos iratot kért, ezt néhány körben pontosítottuk, és ekkor már tudtam, hogy nyerésre állok. Az ellenfél bokszoló beszorítva a sarokba, már kapott egy megrendítő ütést, kicsit tántorog, csak néhány másodperc a kiütés.

ÖNELLENTMONDÁS – ő még próbálja elkerülni. Már az sem zavarja, hogy látványosan ellentmond két egymást követő válaszában magának. Ismerős az a válasz egy vitában, hogy “én ilyet nem mondtam!”. Kábé ilyet kaptam még kétszer.

LEGUTOLSÓ MENTSVÁR – a fent idézett zárórész előtt azzal küldtem el a linket, hogy ez a dokumentum bizonyítja, hogy március 8-a van. Mire kaptam a választ, hogy a dokumentumban nincsen olyan információ, ami azt bizonyítja, hogy március 8-a van. Tény. Csak az, hogy 2023. február 27-i.

ZÁRÁS – a fenti volt az utolsó mondat. Akkor most igazam volt? Minden kétséget kizáróan bizonyítottam, hogy március 8-a van? Nem! Csak azt bizonyítottam be, hogy neki nincs igaza. És mint aki jól végezte dolgát lezártam a vitát. Itt pont mindegy, de egy érdemi vitában, eszmecserében azért nagyon nem mindegy, hogy mi a végkimenetel. “Csak” a másiknak nincs igaza, vagy nekem van igazam…

VITA – a végére hagytam a legfontosabbat. Tényleg leálltam vitázni a ChatGPT-vel? Eltöltöttem vele 40 percet, hogy meggyőzzem a gépet arról, hogy ma március 8-a van?

Volt már ilyen, hogy csak azért vitáztál valakivel, hogy egy teljesen irreleváns dologban meggyőzd a saját igazadról? Vagyis azért, hogy legyőzd a másikat…

Ez egy látványosan nem intelligens vita volt a mesterséges intelligenciával.

Követtél már el a fentiekhez hasonló hibákat egy tárgyaláson, egy vitán, egy egyeztetésen?

Vitáztál már feleslegesen?

Mi lenne, ha egyáltalán szükséges, intelligensen vitáznánk? Mókára fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s