Huszonkét pont huszonháromra

Tavaly is egy Újévi köszöntő ihlette az első posztomat. Idén is. @Bakati Gábor, köszönöm!

Kívánok Neked az Új Esztendőben

Bizalmat, tetteket és hitet egy jó, megújulni képes világnak, melynek mi is részesei vagyunk,
Erőt és elszántságot, hogy hibáit kijavítsuk.
Tisztánlátást és önismeretet, hogy magunkat is jobbá tegyük,
Türelmet, feltételnélküliséget és alázatot azokhoz akiket szeretünk.
Nyitottságot és bátorságot a fejlődésünkhöz, hogy napról napra többet tegyünk magunkért, szeretteinkért és akikért felelősséggel tartozunk.

Minden szavába beleszerettem.

Bizalmat – az emberek jók. Te is jó vagy. Bízhatsz az emberekben és bízhatsz Magadban. Meghálálják ők is és hálás leszel Magadnak Te is. Bízz!

tetteket – ideák, elméletek és tervek helyett. Van az a mondás, hogy “Nincs károsabb a szorgalmas tehetségtelen embernél”. Szerintem nem igaz. A lusta tehetséges százszor rosszabb. Tenni kell, ma!

és hitet – kell a megkérdőjelezhetetlen belső meggyőződés, a támasz, a biztos pont, a kapaszkodó. Az origo, ahova visszatalálsz. Meg van?

egy jó, megújulni képes világnak – olvastam egy posztot nemrég, ami 44 tényt sorolt fel arról, hogy miért lett az elmúlt években jobb a világ. Sok a rossz hír is, de fontos helyén kezelnünk azokat. És hinni a megújulás képességében is.

melynek mi is részesei vagyunk – aktív részesei. Kincs az életünk, egy csoda az emberiség története, meg kell éljük ennek nagyszerűségét!

Erőt – “Több erőnk van, mint akaratunk, s gyakran csak mi magunk előtt való mentségül képzeljük azt, hogy valami lehetetlen.” (Rochefoucauld). Van erőd, ne kételkedj!

és elszántságot – nagyon fontos az erő mellé! A nekikezdéshez. Gyerekkoromban sprinter voltam, 100 méteren olyan evidens, hogy ki kell “robbani a rajtgépből”. A rajthoz a hétköznapokban is nagy elszántság kell. Vigyázz, kész, rajt!

hogy hibáit kijavítsuk – mert vannak. Bőven. Egy barátom mondta, hogy szubjektív számításai szerint most egy időben tizenkét globális katasztrófa sújtja a világot. Tennünk kell ellene!

Tisztánlátást – hú, de nehéz tisztán látni ma a világot. Hát még önmagadat. A céljaid, a lehetőségeid, az utad. Múlt héten jópár hónap után kellett a kocsiban felvennem a vezetéshez rendszeresített napszemüvegemet. Gondolhatod, mit kellett letörölni róla, hogy tisztán lássak. Tisztitsd meg a lencsét időről időre!

és önismeretet – na ez az. Őszintén szembenézni magaddal, időről időre. Megkérdőjelezni szokásaidat, szokásoso válaszaidat. Elmélyülni bátran!

hogy magunkat is jobbá tegyük – nem kell óriásit változtatni. Mint egy lakás, amit folyamatosan szépítgetsz. Egy-egy új díszpárna a kanapén vagy új kép a polcon. Esetleg néha kis átrendezés. (Na jó, van hogy komplett lakásfelújítás kell. Vagy költözés. De az már más tészta.) Szépítgesd gondosan!

Türelmet – ez is tudatosság kérdése. Régen az autóban mindig türelmetlenkedtem a dugóban. Aztán egy ideje rávettem magam, hogy amikor beütöm a GPS-be a célállomást, “elfogadom” a számított érkezési időt. Plusz/mínusz 2-3 perc tud lenni maximum a különbség. Akkor minek idegeskedjek? Lehet, hogy nem csak a waze-val működik? Kipróbáljuk?

feltételnélküliséget – ez az új kedvencem 2023-ra. Elfogadni feltétel nélkül a másikat! Nincs “igen, de…”, hanem csak “igen” van! Több bátorítás, kevesebb elbizonytalanítás. Több közeledés, kevesebb távolodás!

és alázatot – ez meg a régi kedvencem. Most olvasom Szent Benedek reguláit. Tudom, nem (csak) a mennyiség számít, de a számok nem hazudnak. Hetvenhárom regula, 135 oldalon. Átlag 1,85 oldal per regula. Az alázatról szóló nyolc oldal. Kövesd a bencéseket!

azokhoz akiket szeretünk – nem (csak) a dugóban kell a türelem, nem (csak) a szomszédhoz kell feltételnélküliség, nem (csak) a munkához kell alázat. Azokhoz, akik igazán közel állnak Hozzád. Figyelj rájuk!

Nyitottságot – folyton a telefonom nyomogatom, meeting, program, rohanás. Megállni! Körbenézni, figyelni, meghallgatni, meglátni, befogadni!

és bátorságot – mi a legrosszabb ami történhet ha ezt vagy azt megteszed? Sokszor ez az egyszerű kérdés segít legyőzni a félelmünket a az újdonságokkal, újításokkal szemben. Kisérletezz!

a fejlődésünkhöz – van egy mondás, amit régen sokat idéztem: “Ami nem növekszik, az csökken”. Ma már nem hiszek benne. Nem kell, nem lehet a végtelenségig nőni. De fejlődni igen. Minőségben. Legyél jobb!

hogy napról napra többet tegyünk – aktívnak kell maradni. Nincs idő gólörömre (by Bödőcs), folytatni kell következetesen. Fontos: A nemtevés is tevés, ld következő pont.

magunkért – Mert megérdemled. Fontos a környezeted, de ha Magadra kevesebb fókusz jut, később “elfogysz”. A reptéren olvastam egy feliratot: “A kimerültség nem lustaság, a pihenés nem luxus.” Pihenj!

szeretteinkért – attól Te is több leszel. A mosolyuk visszasugárzik Rád, újabb erőt meríthetsz belőle. Engedd, hogy a saját útjukat járják és segítsd őket ezen az úton!

és akikért felelősséggel tartozunk – már megint a felelősségvállalás. Ne vedd válladra a világ összes gondját, de vállalj felelősséget minél több emberért! Többen lehetnek, mint gondolnád…

Huszonkét pont. Vállalható?

Mi lenne, ha az Újévben megfogadnánk? Mókára fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s