Pálferi receptje

Essősy Zsombor barátom úgy konferálta fel Pál Feri Atyát a MAPI Magyarok a Piacon Klub (https://mapiklub.hu) rendezvényén, hogy egyike Magyarország legjobb előadóinak.

Akik már hallották legalább egyszer, alighanem osztják ezt a minősítést. Pálferi mentálhigiénés szakemberként mindannyiunk számára érdekes témákat boncolgat korosztálytól, élethelyzettől, személyes háttértől, világnézettől függetlenül. Római katolikus pap, és mint ilyen kuriózum előadó, felkapott meghívottja céges rendezvényeknek. Egyedi, magával ragadó stílusa van előadóként. Celeb. De igazából nem ezek miatt illik rá a fenti minősítés.

Előadása arról szólt, hogy mik az elégedettség és boldogság legfőbb előfeltételei. Annyira hiteles volt benne, hogy én ezen alapfeltételek mentén gondoltam bemutatni Pálferit mint előadót. Ha olvasna milenneha-t, elnézését kérném, nem Pálferi minőségűek a megfogalmazások, de valamit talán átad abból, amit ő nyújtott az előadásában.

Pálferi szerint a boldogság öt kulcsa, szerintem Pálferi zsenialitásának öt kulcseleme:

  1. A boldog ember sokszor él meg jó dolgokat életében

Nem jó dolgok történnek vele, jó dolgokat él meg az életben. Érted a különbséget? Többször is utal az érzelmi intelligencia fontosságára, hogy az ember képes legyen szétválasztani három dolgot egymástól: a tényt, ami megtörténik vele – a hatást, amit az gyakorol rá – és a reakciót, amit kivált belőle. Biztos ismered a régi elcsépelt mondást: “a probléma nem a probléma, hanem a hozzáállásod a problémához”. Példákat hoz a saját életéből és bármennyire is erőltetett a fenti hármas tagolás, azzal szembesülsz, hogy alighanem minden élethelyzetben alkalmazható.

2. A boldog ember tisztában van élete céljával, értelmével

Pálferi hatni akar. Egyedi az előadási stílusa, és mint elmondja, ennek valódi oka, hogy “az igazság nem elegendő ahhoz, hogy változást okozzon”, neki úgy kell előadnia, hogy az megmaradjon a hallgatóságban. Nem érdekes témáról akar hitelesen beszélni pusztán, hatást akar gyakorolni. Szerintem. (Utólag sajnálom, hogy nem kérdeztem meg tőle, de valamiért azt gondolom, valami ilyen lehet az ő életének célja.) Régóta egyik kedvenc idézetem Ralph Waldo Emersontól:

Örülni a szépnek, megtalálni másokban a jót; jobbítani egy kicsit a világon  – egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel vagy azzal, hogy biztos lábon állva élsz; tudni hogy legalább egyvalaki könnyebben lélegzik, mert Te voltál. Ez a boldogulás, ez a siker.

Ahogy Pálferit hallgattam, megbizonyosodtam hogy esetében ez biztosan megáll, legalább egyvalaki könnyebben lélegzik…

3. A boldog ember tud igazán önfeledt, felszabadult lenni

Szentmihályi Mihány szerint ez a flow. Nekem kézzelfoghatóbb az önfeledtség kifejezés. Legyen ez önfeledt odafigyelés valakire, elmélyülés egy feladatban vagy teljes ráhangolódás egy témára. Pálferi mesél egy történetet, jól felépített sztori, a végén feltesz egy kérdést tökéletes dramaturgiával, a közönség soraiban hallani lehet a csendet, ahogyan betalál a kérdés. Valószínűleg több tizedik alkalommal mondta el ezt így, valószínűleg többedszer ugyanilyen hatással, mégis gyermeki lekesedéssel és önfeledtséggel bukik ki belőle az öröm: “HÚÚÚ, EZ A CSEND!!!”.

4. A boldog ember gyümölcsöző életet él, (ki)használja képességeit

Már a megfogalmazás tetszik, gyümölcsöző életet él. Nem sikerest, az más. Úgy fogalmaz, a siker sikerélményt nyújt, a gyümölcsöző élet boldogságot. Nem biztos, hogy minden esetben kettéválasztható, ideális esetben talán a kettő együtt is jár. De nem szükségszerűen. Pálferit ebben (is) maximalistának látom. Nem egy jó előadást akar tartani. Minden egyes mondatával és mozdulatával ki akarja használni a képességeit. Figyeli a reakciókat, hogy gyümölcsözőnek érezhesse munkáját.

5. A boldog ember számára fontosak a kapcsolatok

A kapcsolatokról hosszan beszél, számomra legemlékezetesebb az, ahogy egyenlőségjelet tesz a kapcsolatok két iránya közé. Hogy ugyanúgy boldogságot jelent az egyén számára, ha ő figyel figyelhet valakire, mintha ő kap valakitől figyelmet. Ha megbecsül másokat vagy őt becsülik meg illetve ha törődhet másokkal vagy róla gondoskodnak. És hogy az ő figyelme, megbecsülése, törődése mennyire érződik az előadása közben, arra az egyik kérdező nagyon őszinte visszajelzése a bizonyíték, aki a kérdését így vezette fel: “Nagyon szeretetre méltó ember vagy!”. Nem kell hozzá nagyon sok amúgy, csak emberszámba venni egymást.

Ennyi. Ennyi?

Használd az érzelmi intelligenciádat, kövesd az életcélod, légy (néha) önfeledt, használd ki képességeid és figyelj a kapcsolataidra! Az én olvasatomban ez Pálferi receptje a boldogsághoz és az elégedettséghez.

Mi lenne, ha követnéd a receptet? Mókára fel!

Hozzászólás