Lagom – se nem sok, se nem kevés

A napokban egy barátommal közösen mentünk el futni. 40 évesen vezeti a családi cégcsoportot, nem kis teherrel a vállán. Két kisgyerekükre próbál elég időt szánni, közben vadászni is jár, utazni is szeret, sportolni is igyekszik eljárni. Panaszkodik, hogy magas a vérnyomása, és megállapítjuk hogy alighanem kicsit le kellene lassítania a hétköznapokban. Mindezt péntek reggeli futás közben beszéljük meg, miközben akár otthon is pihenhetnénk mindketten, de úgy éreztük, a plusz egy óra alvásnál többet ér egy kis testmozgás. És azt hiszem, jól döntöttünk. De hol lehet az egyensúly?

A Forbes-ban olvastam egy cikket „A lassítás nem luxus” címmel.
A cikk felsorol pár nemzetközileg ismertté vált életmódmozgalmat, amelyek mindegyike erről az egyensúlykeresésről szól. Talán nem plágium, ha a címszavakat idemásolom:

SISU – pozitív életszemlélet finn módra

IKIGAI – cselekedj szenvedéllyel

LAGOM – boldogság svédül

SLOW – a lassítás közelebb visz önmagunkhoz

HYGGE – a jólét forrása dánul

 

Egyiket sem ismerem, de jó kis ízelítő volt a cikk.

Az Ikagai-ról találtam egy príma ábrát egy egyszerű google kereséssel, ami igazán plasztikusan bemutatja, mi kell ahhoz hogy életed egyensúlyban legyen

ikigai-1024x968

Keresd meg, hogy mi az a dolog, amiben jó vagy, szereted is csinálni, meg is fizetnek érte, és még hasznos is valamelyest a világ számára. Ha ezt megtalálod, biztosan szenvedélyesen tudod végezni és ez ad egy harmonikus érzést, flow-élményt.

DE!

Én azt hiszem, a nehézség pont itt kezdődik. Mert ha ilyen munkát végzel, vagy így érzed magad a munkád közben, sokkal nehezebben veszel tudomást arról, ha túl sokat vállalsz belőle. Nem érzed stresszesnek a munkádat, nem érzed fáradtnak magad.  Mivel jól érzed magad a bőrödben, kiegyensúlyozott vagy és önazonos, jó eséllyel rendben a magánéleted is, figyelmet fordítasz a családodra, tudsz időt szánni egy kis testmozgásra is, látszólag minden rendben. De mi van ha észre sem veszed, ha túl gyors a tempó? „Minden IKIGAI”, csak nem bírja a szervezeted. Van ilyen, én mondom.

A népszerű történetek számomra elég unalmasak: X feladta a menedzseréletet, vidékre költözött, nyitott egy kis éttermet és most abban teljesedik ki. Y-nak elege lett a mindennapok hajtásából és egy multi cég helyett karitatív munkába fogott. Most már tudja, hogy mennyivel jobban hasznosul a befektetett energiája, így harmóniába került az élete. Z sikeres vállalkozó volt, egy földkerülő vitorlás úton talált igazi önmagára, most tehetséges fiatalokat támogat és startup cégeket karol fel. Nem hiszek benne, hogy ez lenne a hétköznapi emberek számára a természetes kiút. Az inga átlendül, új életet kezdesz – tényleg ez a realitás?

És a részletek ismerete nélkül azt mondom, a slow living, a lelassítás is egy félmegoldás. Nekem biztosan. Lehet, hogy erőt gyűjtesz kicsit, de aztán ha újra jön a flow, alighanem újra gyorsítasz.

LAGOM, ezt jegyezd meg! azt jelenti: nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég! Imádom!

Kicsit utánakerestem a neten. Hát persze, hogy van „6 mód, amivel a Lagom szerint élhetsz”. Nézzük:

Egy reggeli csobbanás – ússz egyet reggel még a kávé előtt (khm…), de legalább végy egy jó hideg tust!
Sétálj egyedül a természetben – egyedül a gondolataiddal. Ha mersz!
Egyszerűsítsd a ruhatárad – Kevesebb, jól variálható ruha a gardróbban, csökken a vásárlás és az öltözés miatti stressz. (akinek nem inge…)
Tarts szünetet – állítólag a leghatékonyabb munkaterhelés 52-17. 52 perc munka után 17 perc pihenés. Mikor pihentél 17 percet utoljára egy munkanap során? 52 percenként.
Tanuld a hallgatás művészetét – próbáld ki a beszélgetések új dinamikáját, sokkal nyugodtabbá válik a kényszer nélkül, hogy azonnal reagáljunk vagy a másik szavába vágjunk
Tégy valami apró kedvességet – apróság, ami a Te napodat is bearanyozza. Például vigyél magaddal mindig tartalék esernyőt, amit alkalomadtán odaadhatsz másnak.
Bullshit. Nem tetszik. De ha már leírtam, maradjon.

És ha azt mondom, hogy gondolj egy igazi vasárnapi húslevesre, akkor érted, miért tetszik a Lagom? Pont annyi só van benne, pont olyan kemény/puha a sárgarépa és épp annyira omlik a marhahús, ahogy elképzelted. Édesszájúaknak brownie. Pont annyira lágy, ahogy imádod!

Se nem sok, se nem kevés. A jó szakács érzi. Te is így vagy a hozzávalókkal?

 

Mi lenne, ha megpróbálnád Lagom módra főzni az életed? Mókára fel!

 

Lagom – se nem sok, se nem kevés” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. H!

    Szivesen beszelgetnek veled a peldabeli X-rol es Y-rol! Eletemben eloszor csabultam el ilyen iranyba/iranyokba de kozben maximalisan ertem es egyetertek azzal is amit irsz.
    Mindenestre nalam ez egy pozitiv vivodas mivel legalabb vannak opciok… 🙂
    g

    Kedvelés

Hozzászólás